Interessant: de TherapietrouwMonitor!

De TherapietrouwMonitor verzameld cijfers over het gebruik van geneesmiddelen bij patiënten met een chronische aandoening. Per aandoening verschilt de mate van therapietrouw namelijk erg. Vervolgbegeleiding is erg belangrijk bij een chronische aandoening; de apotheek of zorgorganisatie hebben deze taak maar volbrengen het met wisselend enthousiasme.

Wat blijkt: “Apotheekmedewerkers vragen niet vaak aan patiënten met een chronische aandoening of het lukt om de geneesmiddelen volgens voorschrift in te nemen: acht op de tien patiënten krijgt deze vraag nooit voorgelegd. Hierbij moet opgemerkt worden dat deze vraag gesteld is aan alle mensen die herhaalmedicatie hebben opgehaald in de apotheek, ook aan mensen die de middelen al langer gebruiken en van wie de apotheker kan zien dat de herhaalmedicatie op tijd wordt opgehaald. Als patiënten aangeven dat ze moeite hebben met het op de juiste wijze innemen van hun geneesmiddel, denken apotheekmedewerkers bij tien procent van hen mee over een oplossing.” (TherapietrouwMonitor).

De PICO is de oplossing om patiënten te helpen bij het medicatie management. Nu hopen dat meer zorgwerkers deze oplossing voorstellen om te zorgen dat de uitgeschreven medicatie ook daadwerkelijk ingenomen wordt.

Bron:
TherapietrouwMonitor, http://www.therapietrouwmonitor.nl/cijfers/totale-groep-5

Auteur:
Indy Kavelaars

Advertisements
Tagged , , ,

One thought on “Interessant: de TherapietrouwMonitor!

  1. Molly Lowery says:

    “Nederlanders krijgen vaker en op steeds jongere leeftijd een chronische aandoening”, stelt NIVEL-onderzoeker Ilse Swinkels. “Dit is ook terug te zien in de LiPZ-gegevens: de gemiddelde leeftijd van patienten met een chronische aandoening is gedaald van 61 naar 59 jaar.” In 2006 werd nog 35% van de fysiotherapeutische zorg gegeven aan patienten met een chronische aandoening, in 2009 is dat toegenomen tot 41%. De afgelopen jaren werd bijna tweederde van deze zorg vergoed via de basisverzekering – het eerste deel van de behandeling valt onder de aanvullende verzekering of betalen patienten zelf.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: