PERSBERICHT: Patiëntenvereniging NVACP, apotheek en leverancier zetten in op medicatietrouw

Patiënten met bijnieraandoeningen worden extra ondersteund in hun medicijn gebruik.  Tilburg Apotheek en de Bijniervereniging NVACP sloten deze maand een overeenkomst voor de moderne ondersteuning in medicatiegebruik van haar leden. Zo zetten de NVACP, de apotheek en verstrekker Vitaphone Nederland zich gezamenlijk in voor het ondersteunen van medicatietrouw van de patiënt door eHealth-technologie. De overeenkomst heeft voor de patiënt niet alleen een gunstig effect op verminderde zorg rondom de medicatietijden, maar stimuleert ook de zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

De Bijniervereniging NVACP sloot een overeenkomst met Apotheek Hoefstraat in Tilburg voor moderne ondersteuning in de verstrekking van medicatie aan haar leden. Door gebruik te maken van de eHealth technologie van Vitaphone Nederland worden bijnierpatiënten ondersteund in hun medicatie-gebruik. Dit stimuleert tijdig gebruik van de juiste medicijnen naast de bevordering van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de patiënt.

In overleg met de behandelaar én met de patiënt verpakt de apotheek de medicatie voor 1 week in een medicatierol. Deze rol bestaat uit zakjes waar in alle medicatie voor elk zogenaamd slikmoment is verpakt. De rol kan vervolgens bij de patiënt thuis in een apparaatje, de PICO, geplaatst worden. Deze PICO is via mobiel netwerk rechtstreeks verbonden met de service van de apotheker en geeft op de juiste tijd aan dat medicatie moet worden ingenomen. Als dit niet binnen de vastgestelde tijd gebeurt, dan krijgt de gebruiker een ondersteunend telefoonbericht. Daarnaast kan een sms bericht gestuurd worden naar de gebruiker of zijn/haar verzorger.

Omdat de medicatie per dag/week voor bijnierpatiënten kan verschillen, is een nauw contact tussen apotheek en gebruiker essentieel. De apotheek wordt door het PICO systeem gewaarschuwd als de medicatie-inname niet optimaal is en bespreekt dit dan telefonisch met de gebruiker.
Apotheker drs. M. van Loenhout van de Apotheek Hoefstraat: “Uiteraard zijn we (altijd) bereikbaar voor vragen over alle medicatie van de gebruiker. Omdat we streven naar een totaal medicatie overzicht kunnen we voorkomen dat er ongewilde interacties tussen verschillende medicijnen optreden”.

De heer Ir. J. G. Beun, voorzitter van het Bijnierfonds, is blij met de samenwerking: “We proberen al jaren de samenwerking tussen arts, specialist, patiënt en apotheek te optimaliseren en we zijn erg blij met de inspanningen die Apotheek Hoefstraat doet om dit te realiseren”.

De heer A. van Oort, CEO van Vitaphone Nederland, heeft zich tot doel gesteld om overheden, zorginstanties en ziektekostenverzekeraars te overtuigen van de waarde van het medicatie-ondersteuningssysteem PICO. “Dat zijn zeer moeizame gesprekken, maar deze samenwerking tussen Bijniervereniging NVACP, Apotheek Hoefstraat en Vitaphone Nederland laat zien dat we ondanks het ontbreken van overheid- of subsidie gelden het leven van (in dit geval) bijnierpatiënten kunnen helpen optimaliseren.” Voor leden van de Bijniervereniging NVACP is het gebruik van deze service kosteloos.

Over Bijniervereniging NVACP: www.nvacp.nl

Over Vitaphone Nederland: www.vitaphone.nl   en www.picocare.nl

Advertisements
Tagged , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: