Eindelijk; het digitaal voorschrijven van medicatie is een feit!

Het handgeschreven doktersrecept gaat verdwijnen! Artsen mogen binnenkort alleen nog maar elektronisch voorschrijven. Door de artsenfederatie KNMG is breed draagvlak gevonden voor de nieuwe richtlijn ‘Elektronische Voorschrijven’. De voordelen van het digitaal voorschrijven zijn al langer duidelijk:

  • Medicatiegegevens zijn altijd up-to-date
  • De gegevens van medicijnen van een bepaalde persoon kunnen altijd worden benaderd, bijvoorbeeld ook door de huisartsenpost in het weekend
  • Vanuit het systeem van de apotheek kan nu eenvoudig gedetecteerd worden of er problemen ontstaan bij het combineren van verschillende soorten medicatie

Wel zijn er een aantal begrijpelijke uitzonderingen toegevoegd in deze richtlijn. Voor bedrijfsartsen, die zelden geneesmiddelen voorschrijven, is het elektronische voorschrijven niet verplicht. Hetzelfde geldt voor het voorschrijven van reizigersmedicatie. Een volgende uitzondering is als er geen systeem aanwezig is op de bepaalde plaats waar medicatie wordt voorgeschreven, zoals in de operatiekamer. Voor alle situaties geldt wel dat de registratie achteraf alsnog digitaal moet gebeuren.

De richtlijn zal vanaf 1 januari 2014 ingevoerd worden. Voorschrijvers die dit, vanaf 2014, nog niet elektronisch doen, zullen een realistisch plan moeten maken want elektronisch voorschrijven moet in 2015 overal beschikbaar zijn. Ook zal de Inspectie het digitaal voorschrijven opnemen in haar toezicht.

Vitaphone heeft de PICO ontwikkeld omdat medicatie veiligheid voorop staat. Het PICO systeem zorgt er voor dat de juiste voorgeschreven medicatie door de juiste persoon op het juiste moment ingenomen kan worden. Met het implementeren van het digitaal voorschrijven wordt een extra beveiliging gerealiseerd!

Auteur: Indy Kavelaars @ Vitaphone Netherlands

Bron: NEN

Advertisements
Tagged , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: