Accepteer technische hulpmiddelen bij zorg dementie patiënt

Het is opnieuw duidelijk geworden hoe zwaar het voor mantelzorgers is om voor een dementerende persoon te zorgen. Elk half jaar voert Alzheimer Nederland en NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) een landelijk onderzoek onder mantelzorgers uit. De laatste peiling laat zien dat de belasting voor mantelzorgers van de dementerende patiënt even hoog is gebleven als in 2011.

Zoals beschreven in het artikel van NIVEL: “Vier op de tien mantelzorgers van mensen met dementie voelen zich ‘tamelijk zwaar belast’, en ruim één op de tien voelt zich ‘zeer zwaar belast’ of ‘overbelast’. Veel mantelzorgers hebben het gevoel er alleen voor te staan; ze zorgen dag en nacht voor hun naaste met dementie en de situatie laat hen nooit los. Het maakt wel uit of de persoon thuis woont of is opgenomen in een instelling. Mantelzorgers van mensen die thuis wonen verwachten de zorg minder lang vol te kunnen houden. In het algemeen voelen mantelzorgers zich het meest gesteund door de casemanager dementie.”

Het beleid van het kabinet is erop gericht dat iedereen zolang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen. In 2015 worden gemeenten hiervoor verantwoordelijk en krijgen ze budget ter beschikking om de zorgverleners te ondersteunen. Wij, als in Vitaphone, krijgen (gelukkig) steeds meer het idee dat managers en zorgverleners inzien dat ze de beschikbare technische mogelijkheden moeten gebruiken in de zorg. Hulpmiddelen, zoals een medicijn ondersteuningssysteem, verlichten de druk op de mantelzorger. Dankzij moderne technologie kunnen zij zich met belangrijkere taken bezig houden dan: “Heb ik de medicatie van 12.00 uur al gegeven?”.

English version >

Author: Indy Kavelaars

Bron: NIVEL

Advertisements
Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: